SYMETRON-logo-lg

info@symetron.hu | +36 209 565 914

Skalar – SAN++

Az automatizált nedves kémiai analizátorok, más néven folyamatos áramlás-analizátorok sorozatát moduláris rendszerként tervezték, hogy egyaránt kielégítse a néhány mintát vagy akár a nagy mennyiségű mintát feldolgozó laboratóriumok igényeit. A folyamatos áramláselemzés (CFA) vagy más néven szegmentált áramlásanalízis (SFA) technika alapján egyetlen mintából egyszerre akár 16 különböző analitikai mérés is elvégezhető (modelltől függően). Az öblítőszelepek és speciális szoftverek hozzáadásával a San sereies analizátorok teljesen automatizálhatók (indítás, leállítás, hígítások, újra futtatások, tisztítás, merési adattárolás).

Áttekintés


A nedves kémiai technológia terén a világ vezető gyártója a Skalar több mint 300 bevált applikációt dolgozott ki a különböző felhasználói igények kielégítésére. Ezen túlmenően számos analitikai lépést, mintaelőkészítést integráltak in-line a kémiai modulokba, mint például automatikus hígítások és adagolások, keverés, melegítés, dialízis, extrakció, desztillálás, roncsolás, fáziselválasztás, hidrolízis, ioncsere / redukció és ezek kombinációi. A Skalar számos olyan módszert dolgozott ki, melyek egyedi felhasználói igények alapján kerültek kifejlesztésre pl. enzim aktivitás meghatározás.

San SERIES sorozat folyamatos áramlásos analizátorok jellemzői:

Az ÚJ San compact folyamatos áramlás elemző készüléket kifejezetten kisebb laboratóriumok számára tervezték. Az egység modern és kompakt kialakítása lehetőséget ad a laboratóriumoknak arra, hogy értékes laboratóriumi felületeket takarítsanak meg, miközben a San ++ sorozat összes előnyét élvezhetik. A kémiai rész egy nagyobb perisztaltikus szivattyúval van felszerelve, 21 szivattyúcső-pozícióval, és legfeljebb három kémiai modul befogadására alkalmas.

A San ++ folyamatos áramlás-analizátor legfeljebb 5 kémiai modult és detektálási csatornát képes befogadni, amelyek egyszerre futtathatók. Ezenkívül az összetett kémia modulok, mint például az összes UV-nitrogén, az összes UV-foszfát és a összes cianid mérés is könnyen elhelyezhetők a kémiai egységen belül.

Mintavevők


A Skalar automata mintavevői minden rutin laboratóriumhoz és alkalmazáshoz tökéletesen illeszthetőek, ezzel időt lehet megtakarítani és kiküszöbölhetőek az esetleges kezelő hibák. Az mintavevő az egyedülálló automatikus kalibráló standard előkészítéssel és a tartományon kívüli hígítási lehetőséggel a nagy mintaterhelések mellett is hatékony, teljesen automatikus elemzést tesz lehetővé akár munkaidőn kívül, kezelői felügyelet nélkül.

A Skalar mintavevők a lehető legmagasabb fokú automatizálást kínáljak:

 • Valódi automatikus elő- és utóhígítás
 • Teljesen automatikus kalibráló standard sor készítés
 • XYZ / XYθ random hozzáférés
 • Automatikus működés
 • Beépített öblítő szivattyú
 • Testreszabott mintatárolók és állványok
 • Automatikus vonalkód-olvasó
 • Több mintavételi tű
 • Kiterjesztett működés munkaidőn kívül automatikus be- és kikapcsolással
 • Teljes elemzés vezérlés

1100/1150 mintavevő

Az SA1100 és az SA1150 mintavevők maximum 2 x 50 minta helyet képesek kezelni. Opcionálisan 10 dedikált standard pozíció áll rendelkezésre a munkastandardokhoz. Ezenkívül felszerelhetők egy második tűvel a kettős minta felvételéhez és a kiterjesztett mintapozíciókhoz (akár 100 pozícióig). A mintavevők véletlen hozzáférésűek és számítógéppel vezéreltek, az SA 1150 mintavevő szoftverbillentyűzettel bővül, hogy számítógépes vagy kézi vezérlési módban is kezelhető legyen.

1150_mintavevo

1050-es mintavevő

Számítógéppel vezérelt RØZ mintavevő, 1050-es sorozat, akár 140 mintához. Elválasztott standard és QC mintahelyekkel, beépített öblítőszivattyúval, opcionális automatikus hígító állomás kettős hígítóval az automatikus elő- és utóhígításokhoz, valamint automatikus standard előkészítéshez opcionális kettős minta felvétele (SA 1053) és opcionálisan keverővel ellátva.

1074 mintavevő

Számítógéppel vezérelt 1074 XYZ mintavevő sorozat 300 mintához, külön pozíciókkal a standardokhoz és a minőségellenőrzési mintákhoz, 35 ml-es mintatartó térfogatokkal. Az öblítőszivattyú be van építve a rendszerbe. Opcionális automatikus hígító állomással bővíthető, több hígítóval az automatikus elő- és utóhígításokhoz és az automatikus standard előkészítéshez. 2 – 4 mintavevő tűvel bővíthető a különböző mátrixú minták egyidejű felvételének érdekében, opcionális keverővel és automatikus vonalkódolvasóval, valamint egyedi a felhasználói igényekhez igazított mintatartó állványokkal is használható, esetenként több mint 300 mintához.

1075 mintavevő

Az SA1075 Random Access automatikus mintavevő szabványos 576 mintapozíciót tartalmaz, 6 darab, 96 mintából álló állványra osztva. Ezen túlmenően 26 tálca áll rendelkezésre egy külön részben a munkastandardok, a minőségellenőrzési minták és a „drift” ellenőrző minták számára, 35 ml-es mintatérfogatokkal. 2-4 tűvel van ellátva az egyidejű mintafelvételhez különböző minta mátrixokhoz. Opcionálisan kiegészíthető egy automatikus hígító állomással, több hígítóval az automatikus elő- és utóhígításokhoz, valamint az automatikus standard előkészítéshez.

Kémiai modulok


A kémia szekció egyedülálló koncepciója több száz alkalmazásban bizonyította teljesítményét, a kezelő maximális kényelme és a legkisebb rutin karbantartás igénye mellett. A folyamatos áramlás elemzés (CFA) legújabb fejlesztései vannak beépítve a kémiai modulokba.

Az analizátor minta teljesítménye az alkalmazástól függ, és óránként 25 és 120 elemzés között változhat. A kémiai modulok olyan összetett folyamatokat is képesek elvégezni, mint desztilláció, in-line UV roncsolás, dialízis, extrakció stb.

A kémia rész kompakt és könnyen kezelhető. Összeépíthető akár 5 kémiai modul, beépített robusztus adagolószivattyúval és levegő-befecskendező rendszerrel, vagy 5 könnyen cserélhető modul beépített fotometrikus detektorokkal és 5 különálló tartályban történő hulladékgyűjtés

 • Robusztus, egyedülálló dupla rendszerű szivattyú rendszer a pontos adagoláshoz akár 32 vagy 16 szivattyúcsővel (San ++)
 • 2 külön szivattyú rész 2 x 2 csatornás kémiai modul koncepcióhoz (San ++)
 • Egyszivattyús rendszer 21 szivattyúcső-pozícióval (San compact)
 • Vezérelt szinkronizált 10 csatornás levegőadagolás külön beépített kompresszorral a nagyobb áramlási stabilitás és gyors beindítás érdekében.
 • Könnyű hozzáférés a kémiai modulokhoz, rugalmas, rendkívül alacsony átvitelű kapcsolatok a dializátorok, reaktorok, tekercsek, áramlási cellák és más alkatrészek között.
 • Szivárgás észlelés
 • Hosszú élettartamú mandzsetta szivattyúk.
 • Kézi működtetésű és automatikus szoftverrel vezérelt öblítőszelepek a könnyű automatikus beindításhoz és az éjszakai üzemeltetéshez.

Detektorok


A Skalar San series detektorok általában digitális kétcsatornás fotométerek. Az egyedi kivitelű digitális mátrix korrekciós detektorok automatikus háttérkorrekcióval rendelkeznek a különböző mintamátrixokhoz illeszkedően pl. tengervíz. A digitális fotométereken túl számos egyéb detektor is illeszthető az analizátor interfészhez pl. IR detektor, UV detektor, fluoriméter, ISE elektródok, lángfotométer, pH mérő, sűrűségmérő stb.

A SAN sorozat folyamatos áramlásos elemző (CFA) detektorainak különlegességei:

 • Kompakt kialakítás és szoftveres vezérelhetőség
 • Lehetővé teszi a „bubble gating” megvalósítását a átfolyós cellákkal történő kiértékeléshez
 • Fokozott stabilitás, érzékenység és automatikus méréstartomány a digitális érzékelők által
 • Automatikus mátrix és vak korrekció
 • Széles lineáris mérési tartomány

Szoftver


A San series FlowAccess™ V3 adatgyűjtő Windows® szoftvercsomag vezérli a teljes analizátort, automatikus indítással és leállítással, hardverfunkciók vezérlésével, detektor automatikus beállítással, minta mérés előtti és utáni mintahígításokkal, az eredmény kiszámításával és a statisztikai funkciókkal. A szofverrel egyidejűleg kezelhető max. 16 csatorna, több mintavevő és több mintavevő tű. Minden kémia modul külön-külön csoportosítható az egyedi elemzés igénye szerint.

Néhány speciális funkció:

Táblázatvarázsló

A „Táblázat varázsló” eszközzel egyszerűen és gyorsan létrehozhat egy teljes mintatáblát a napi minták és standardek elrendezéssel. A táblázat felépítése és mezői testre szabhatóak. Meghatározhatók a minták „drift” / mosásának pontos elhelyezkedése, a kalibrálási standardok és a CLP intervallumok. Az összes minta pozíciójának megadásával automatikusan elkészül a végső elemzési táblázat. Megjelenik a mintatábla, ami minden minta esetében szerkeszthető és, ha szükséges a felhasználói megjegyzések is megadhatók. A mintatábla exportálható egy ASCII / Excel fájlba. A minta adatai, egyedi azonosítói importálhatók LIMS fájlból vagy ASCII / Excel programból is.

Hígítások

A FlowAccess ™ V3 magában foglalja az elő- és utóhígítások automatikus lehetőségének megadását is. Az elő- és utóhígítási faktorokat a felhasználó meghatározhatja az egyes kémiai paraméterek szerint. Speciális beállítások állnak rendelkezésre az automatikus utóhígításokhoz, például utóhígítások sorozata, ahol a felhasználó meghatározhatja a hígított minta újra hígításának mértékét és elemzésének maximális számát egyaránt.

Real time

A futtatás során az összes elemzési csúcs megtekinthető. Mindegyik csatorna részletesen és külön-külön több csatorna egyidejűleg is megtekinthető egyetlen képernyőn (maximum 16). A csúcsjelzés, a minta azonosítója és a számított eredmények valós időben jelennek meg. A valós idejű eredményeket az ISO 8466 szerinti 1., 2. rendű kalibrációs görbe vagy az Ion-szelektív elektródákhoz való fordított logaritmus alapján számítják ki.

CLP protokoll

A szoftver megfelel a CLP protokolloknak, ezzel is garantálva az analitikai eredmények pontosságát. A CLP protokoll lehetővé teszi a San ++ rendszer automatikus műveleteit, ha túllépik a QC és a CLP határértékeket. Ezek a QC és CLP határértékek a felhasználó által egyedileg meghatározhatók, és mindegyik paraméterhez külön-külön kell beállítani őket. Általában a következő CLP minták vannak meghatározva: kezdeti kalibrációs érték ellenőrzés (ICV), folyamatos kalibrálás ellenőrzése (CCV), laboratóriumi kontroll minta (LCS), standard addíció visszanyerés (SR) stb. Legfeljebb négy műveletet lehet meghatározni, amelyek például az ICV-hez tartoznak: ICV újbóli futtatása, standard újramérés, mérés megszakítása, üzenetek megjelenítése és mérés folytatása és eredményekki jelzése.

Opcionális kiegészítő szoftverprogramok:

FlowReport™

A FlowReport ™ egy hatékony jelentéskészítő szoftver, amely testreszabott jelentéseket állít elő a FlowAccess ™ programban meghatározott eredményekből. Ezek a jelentések lehetővé teszik az adatok és grafikák különböző konfigurációival történő testreszabott beállítását. A szoftver segítségével a jelentéseket gyorsan és könnyen el lehet készíteni. A jelentés négy részből áll: módszerek, eredmények, valós idejű és kalibrációs görbe, amelyeket külön kell beállítani. A testreszabott jelentés minden része megtekinthető, kinyomtatható és exportálható ASCII / Excel fájlba vagy kép formátumban.

Alkalmazás


A Skalar SAN series analizátorok világszerte több száz alkalmazással működnek. Évtizedek óta ez a megbízható “munkaerő” számos rutin laboratórium számára (vizek, talajok, műtrágyák, mosószerek, dohány, gyógyszerek, ételek és italok, például sör, bor, tej ellenőrző laboratóriumok stb.). A Skalar SAN series analizátorokat a reagensek összetételének részletes leírásával, módszerleírással, folyamatábrával és minden szükséges információval együtt szállítják, amelyek egy adott alkalmazás elvégzéséhez sok éven át problémamentes megoldást kínál.

A rendelkezésre álló folyamatos áramlásos analizátorok alkalmazásainak száma szinte korlátlan; az alábbiakban felsorolt példák a leggyakrabban vizsgált paraméterek:

A rendelkezésre álló folyamatos áramlásos analizátorok alkalmazásainak száma szinte korlátlan, az alábbiakban felsorolt példák a leggyakrabban vizsgált paraméterek:

Acetaldehyde Density Nitrogen (TKN)
Acetic Acid Diacetyl Dissolved Organic Carbon
Total Acidity Digoxin Penicillin
Total Alkalinity Enzyme Activity Perborate
Aluminium Ethanol pH
Amino Acids Fluoride Phenol
Free Amino Nitrogen Formaldehyde Total UV digestable Phosphate
Ammonia Formic Acid Phosphate (ortho/total)
Amylase Fructose Polyphenols
Amylose Galactose Potassium
Anionic Surfactants Glucose Total UV digestable Nitrogen
Ascorbic Acid L-Glutamic Acid Protein
Benzoic Acid Glycerol Pyruvate
Total Bicarbonate Total Hardness (Total) Reducing Sugars
Bitterness Hydrazine Riboflavin
Boron Hydrogen Sulphide Silicate
Bromide Hydroxymethylfurfural Sodium
Caffeine Hydroxyproline Sorbitol
Calcium Iodine Starch
Calcium pantothenate Iron Sucrose
Carbohydrate L-D-Lactic Acid Sulfate
Carbon Lactose Sulfite
Citric Acid Magnesium Sulfur Dioxide (free/total)
Chloride L-Malic Acid Tartaric Acid
Chlorine Maltose Thiamine
Cholesterol Manganese Urea
Cholinesterase Inhibition Methanol Volatile Acidity
Chromium Methanamine Zinc
Cobalt Niacinamide
Color Nickel
Copper Nicotinic Acid
Creatine Nitrate
Cyanide Nitrite
BluVision close up_skalar_symetron
BluVision close up_skalar_symetron
BluVision close up_skalar_symetron
BluVision close up_skalar_symetron

Szakértőnk várja hívását!

Érdekesnek találta cikkünket? Olvasson tovább!


BluVIsion_kiemelt

A Skalar által kifejlesztett új automata mérőrendszer, a BluVision diszkrét analizátor, alapvető kolorimetriás vízparaméterek elemzéséhez nyújt tökéletes megoldást. Kattintson a képre és tudjon meg többet!

Primacs_MCS_HT

Primacs SERIES szén / nitrogén analizátorokat úgy tervezték, hogy  szilárd és folyékony mintákban a szén és nitrogén elemzésre tökéletes megoldását kínáljon. Kattintson a képre és tudjon meg többet!

A Skalar kifinomult SP2000 robot dedikált és rugalmas automatizálási megoldásokat kínál a rutin analitikai mérésekhez. Az automatizálás számos alkalmazáshoz elérhető, kattintson a képre és tudjon meg többet!