SYMETRON-logo-lg

info@symetron.hu | +36 209 565 914

Skalar – Robot Analizátorok

A Skalar kifinomult SP2000 robotplatformja dedikált és rugalmas automatizálási megoldásokat kínál a rutin analitikai mérésekhez. Az automatizálás számos alkalmazáshoz elérhető: BOD, COD, teszt készlet alkalmazások (ST-COD, TP, TN stb.), pH, vezetőképesség (EC), lúgosság, karbonát / bikarbonát, zavarosság, szín, ionszelektív elektródás (ISE) alkalmazások és részecskeméret-eloszlás elemzése talajban, a minta automatikus lemérése és szűrése, automatikus minta-pipettázás stb. Különböző analízisek vagy egyedi alkalmazások kombinációi is lehetségesek. Minden alkalmazott módszer megfelel az ISO, EPA, Standard Methods, DIN stb. nemzetközi szabványoknak.

Áttekintés


A műszer moduláris és a felhasználó által egyedileg meghatározható felépítése és automatizálhatósága lehetővé teszi, hogy megfeleljenek az Ön speciális követelményeinek, ami növeli a termelékenységet és az eredmények pontosságát, ugyanakkor csökkenti a minta átfutási idejét, a mintánkénti költségeket és kiküszöböli a hibákat, valamint a kezelő / minta interakciókat.

A műszerek egy vagy két robotkarral szerelhetők fel, ami összesen 8 független egyedileg mozgatható kezelést eredményez. A második karral például lehetséges a mintaszám növelése és az átfutási idő csökkentése, több szonda használata több mérés egyidejű végrehajtását teszi lehetővé, például BOD és COD együttes mérése vagy egyéb más kombinációk.

A teljes műszer elülső és oldalsó védőfedéllel van ellátva, hogy megfeleljen a CE-előírásoknak. Az analizátorokat a RoboticAccess szoftver vezérli, ami egy nagyon praktikus program, amely magában foglalja az előre beállított alkalmazásfájlokat, ütemezhető analíziseket, a felhasználó által definiálható mintatáblázatokat, a felhasználó által definiálható nyomtatási és exportálási lehetőségeket a LIMS / Excel programba és a kiterjedt minőségbiztosítási szolgáltatásokat.

Az SP2000 platformok bármikor frissíthetők, és a változó igényeknek megfelelően módosíthatók, bővíthetők, ezzel még értékesebbé téve a kezdeti befektetését.

Biológiai Oxigén Igény automatizált mérése


A biológiai oxigénigény (BOD/BOI) analízise az egyik leggyakoribb mérés a vízvizsgáló laboratóriumokban. A tesztet a víz szerves anyag terhelésének jellemzésére használják. Az SP2000 analizátor sorozatával a Skalar nyújtja a ma elérhető legrugalmasabb robot BOD platformot.

A modern dizájnnak és a legújabb technológiai újításoknak köszönhetően 18-198 BOD palack között rugalmas kialakítások érhetőek el. Az analizátor úgy lett kifejlesztve, hogy megfeleljen a gyakorlati laboratóriumi igényeknek, a minták átviteli sebessége, az automatizálás szintje, a minta kapacitása stb. tekintetében egyaránt. Az analizátorok az elemzéseket a nemzetközi előírásnak megfelelően végzik, például az EPA 405.1 / ISO 5815-1 / EN-1899 -1/2, 5210 B szabványos módszerek, DIN 38409 stb., valamint az egyedi felhasználói módszerek is programozhatóak.

Az alap rendszer:

A Skalar legkisebb alap rendszere a Robotic BOD tartalmaz egy XZY mintakezelő robotot, egy 18 férőhelyes BOD palacktartót, egy oxigénszondát (optikai vagy membrán rendszerű elektródák befogadására alkalmas), manipulátort, keverőt, öblítőállomást és védőburkolatot (elülső és oldalsó burkolatok).

Ezen alapvető konfiguráción kívül a következő automatikus lépések állnak rendelkezésre a teljes BOD mérés automatizálásához:

 • Automatikus hígító víz hozzáadása
 • Automatikus ATU adagolás
 • Automatikus oltóvíz adagolás
 • Automatikus kupak le és felvétel
 • Automatikus minta pipettázás
 • Automatikus inkubálás
RA_1_BOI robot

A rendszerek kiterjeszthetők akár 11 BOI állványra, és több oxigénszonda használata is nagyobb mintaátbocsátást tesz lehetővé. Egy második robot platform beépítése is megvalósítható a további mintaszám növelése érdekében vagy további feladatok, mérések végrehajtása céljából, például automatikus minta pipettázás a BOD palackokba vagy a minta pH beállítása. Az analizátort az összes rendelkezésre álló standard BOD palackkal együtt lehet használni és a mintatálcák széles választéka áll rendelkezésre a különböző inkubátorokhoz. Inkubációs célokra pedig teljesen zárt fedél rendszer is lehetséges.

  RA_2_BOI

  A BOI mérés folyamata:

  A mintákat manuálisan vagy automatikusan pipettázzuk a BOD palackokba, és az azonosítást és a hígításokat a LIMS-ből vesszük át vagy írjuk be a mintatáblázatba. A palackokat előszőr az állványokba helyezzük, majd a robotanalizátorba. Az analizátort a kezelő indítja el. Az üveget nitrifikációs inhibitorral (ATU) és / vagy oltóvízzel és hígító vízzel töltjük fel, majd lezárjuk. Ezután a mintát keverjük, és megmérjük a kezdeti oxigén koncentráció értéket. Az üveget lezárjuk, az oxigénszondát és a keverőt leöblítjük, mielőtt a következő mintához lépnénk. Ugyanezt az eljárást kell ismételten elvégezni, amíg az összes minta értékét fel nem jegyezzük. A mintatartókat 20 °C-os inkubátorba helyezzük 5 napra. Inkubálás után az állványokat a robotanalizátorba helyezzük. A kezelő újra elindítja az analizátort. Az üveget kinyitjuk. A mintát keverjük, és megmérjük a végső oxigénértéket. A BOD értéket az analizátor meghatározza. Az üveget ismét lezárjuk. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg az összes mintát meg nem mérjük. A mért adatok megjeleníthetők a képernyőn, kinyomtathatóak vagy konvertálhatóak más szoftverekbe és LIMS rendszerrel kompatibilis fájlokba.

  Ha szükség van más paraméter analízisére is, például pH, vezetőképesség, lúgosság és zavarosság, akkor ezek a módszerek kombinálhatók ugyanazon robot rendszer BOD mérésével.

  SP2000 BOI automata videó

  A BOI mérés automatizálás lépései:

  • A minta pipettázása
  • A minta pH-beállítása
  • Nitrifikációs inhibitor (ATU) és / vagy oltóvíz hozzáadása
  • Hígító víz hozzáadása
  • Minta homogenizálása
  • Az oldott oxigén kezdeti értékének (DO1) mérése
  • Szonda / keverő öblítése az egyes mérések között
  • Automatikus kupak fel és levétel
  • A végső DO2 érték mérése
  • A BOI kiszámítása az alkalmazott szabvány előírásainak megfelelően

  Kémiai Oxigén Igény automatizált mérése


  A kémiai oxigén igény (KOI), angolul Chemical Oxygen Demand (COD) analízisét általában a felszíni- és szennyvízben található szerves szennyező anyagok mennyiségének meghatározására használják. A COD-érték hasznos mutató a vízminőség jellemzésére. A Skalar SP2000 analizátorral lehetőség van többféle módszer automatizálására is, mint a „sealed tube” (ST-COD) ISO 15705, az EPA 410.4 módszer vagy a klasszikus titrálási módszer ISO 6060 szerint.

  1. ST-COD módszer az ISO 15705 / EPA 410.4 szerint

  Az ST-COD mérési módszer pontosan ugyanazon a reakción alapul, mint amit a klasszikus módszer leír, de a titrálás helyett fotometriás detektálást alkalmaznak. Az ST-COD módszer előnye az előre elkészített reagenscsövek használata, amely minimalizálja a mérgező és veszélyes reagensek használatából eredő veszélyeket.

  RA_4_KOI_j

  Az analizátor egy XYZ mintakezelő rendszerből áll, és kivehető mintacső- és kémcsőtartókkal van felszerelve, ennek köszönhetően a mérés során is hozzáadhatók és előkészíthetők további minták. Az analizátor 24 – 336 cső befogadására képek, konstrukciótól függően. Az analizátor egy robotkarral rendelkezik, amiből kettő manipulátorral, egy felvevő karral, egy másik pedig mintavevőtűvel és keverővel van felszerelve. Ezenkívül az analizátor rendelkezik egy nyitó-lezáró eszközzel, egy függőleges rázógéppel a tesztkészlet szilárd reagenseinek egyszerű feloldására és a minta összekeverésére, valamint egy forgó rázógéppel a csövek mérés előtti összekeveréséhez. Az elemzőnek van egy rekesze a további reagensekhez, ha roncsolásra van szükség, akkor két szabályozható hőmérsékletű reaktorral is kiegészíthető. A fotométer gondoskodik a mérésről, és az eredményeket elküldi a RoboticAccess ™ szoftverbe a további adatkezelés és ellenőrzés céljából.

  Az analizátorok kereskedelmi forgalomban kapható vagy saját gyártású COD reakciócsövekkel is használhatók, és kompatibilisek számos fotométerrel is. Egyetlen tesztkészlet-elemzés mellett, amint azt fent leírtuk, ugyanaz a platform használható a KOI-elemzés kombinálására más tesztkészlet-alkalmazásokkal, mint például a összes foszfát, a összes nitrogén stb. Például 48 KOI, 24 összes foszfát és 12 összes nitrogén cső kombinációja egy tételben.

  A ST-COD módszer mérési folyamata:

  A reagens csöveket a mintatartókba helyezzük és betesszük az analizátorba. Az analizátor felveszi a csöveket és eltávolítja a kupakokat. A mintát automatikusan beadagolja a reakciócsövekbe. A reakciócsöveket lezárja és a függőleges rázógépbe szállítja. A reakciócsöveket összekeveri és áthelyezi a reaktorba, ahol két órán át 150 °C-on megtörténik a roncsolás. Az analizátor nyomon követi a reakcióidőt. Amikor a reakció befejeződött az analizátor a csöveket egy mintatartóba helyezi, hogy 60 °C-ra lehűljön, majd homogenizálja azok tartalmát. Amikor a minták környezeti hőmérsékletre hűlnek, a kívánt hullámhosszon fotometrikus detektorral méri a kialakult színváltozást. A mért koncentráció megjelenik a szoftver képernyőjén és az adatok a LIMS rendszerbe továbbíthatók.

  Az automatizálás lépései

  • Minta cső felvétele
  • Minta cső kinyitása
  • A minta pipettázása
  • Minta keverése
  • A minta behelyezése a roncsolóba
  • Minta roncsolása két órán át 150° C-on
  • Mintaátvitel a tartóállványba, lehűlés
  • Minta homogenizálása
  • KOI koncentráció mérése

  2. KOI meghatározása ISO6060 szerint

  Az SP2000 analizátorral lehetséges  a klasszikus COD módszer automatizálása is. Roncsolás után a mintákat lehűti, és automatikusan vas-ammónium-szulfáttal titrálja az oxidálószer feleslegének meghatározása céljából.

  Az analizátor XYZ mintakezelő rendszerrel van ellátva, és 4 – 6 cserélhető mintatartóval rendelkezik, mindegyikben 20 mintapozícióval. A minták a roncsolástól a titrálásig ugyanazokban a mintartó üvegekben maradhatnak. Ezenkívül az analizátor titrátorral, büretta csúccsal, szondával és keverővel van felszerelve. Az elemző felszerelhető két titrátorral is a hatékonyság növelése érdekében, a büretta megváltoztatása nélkül.

  RA_9_KOI

  A KOI analízis folyamata:

  A roncsolás után a kezelő a mintákkal töltött, cserélhető állványokat közvetlenül az SP2000 robotanalizátorra helyezheti. A mintaazonosítókat és a hígításokat beírják a mintatáblázatba. Az elemzőt a kezelő indítja el. A mintát addig keveri és automatikusan titrálja vas-ammónium-szulfáttal, amíg el nem éri az egyenértékűségi pontot. A büretta csúcsát, a szondát és a keverőt átmossa, és a következő mintához lép,majd ugyanezt az eljárást követi amíg az összes minta értékét fogyási értékét meghatározza. A szoftver kiszámítja az egyes minták COD értékét. Az adatok megjeleníthetők a képernyőn, kinyomtathatók vagy konvertálhatók más szoftverekkel és LIMS-sel kompatibilis fájlokká.

  Az automatizálás lépései:

  • A minta előkészítése
  • Minta homogenizálása
  • Minta titrálása
  • Az egyes mérések közötti a büretta hegy és keverő öblítése
  • A KOI-érték kiszámítása

  Teszt szettek automatizálása


  Használatra kész fotometriai vizsgálatokat a világban sok vízlaboratórium alkalmaz. Sok szállító kínálja ezeket a készleteket a víz és a szennyvíz elemzésének számos fontos paraméteréhez, mint például a COD, a teljes foszfát, a teljes nitrogén, az ammónium, a nitrit stb. Ezeknek a készleteknek az alkalmazása egyszerű és biztonságos, de az elemzési eljárás során még mindig sokféle kézi kezelési lépést igényel, mint például a mintapipettázás vagy a kupakok (ki/be) csavarozása. Különösen akkor jelent problémát, ha a minta mennyisége növekszik, vagy különböző paramétereket kell elemezni; ez a folyamat nagyon fárasztó és időigényes lehet. Erre válaszul a Skalar kifejlesztette az új SP2000 robotanalizátor-sorozatot a használatra kész tesztkészletek teljes automatizálásához. Az analizátor egy automatizált megoldás a minta pipettázására, keverésére, melegítésére, hűtésére és bármilyen víz- vagy szennyvízminta mérésére fotometrikus tesztkészletek segítségével.

  Az SP2000 robot 24-336 cső befogadására képes egy egységben. Az analizátor több mintát képes párhuzamosan vagy egymás után feldolgozni, egyedi mintaszinten. Az analizátor konfigurálható egy második robotkarral, hogy növelje az adott idő alatt mérhető minták számát. Ez a második robotkar további feladatok elvégzésére is alkalmas, mint például a tesztkészlet elemzése egy másik alkalmazással, például BOD-val kombinálva. A platform védő elülső és oldalsó fedéllel rendelkezik, hogy megfeleljen a vonatkozó CE előírásoknak, és a nagyon praktikus és rugalmas RoboticAccess ™ szoftvercsomag segítségével irányítható, amely előre telepített alkalmazásfájlokat. Ezen kívül az analizátor képes kezelni különböző szállítók tesztkészleteit és fotométereit.

  Teszt szettek automatizálása videó

  RA_5_Teszt_kitek

  Egyéb (automatizálási) lehetőségek


  1. pH / EC / titrálás / zavarosság / szín / ISE

  A Skalar robotanalizátorok képesek elvégezni a pH, a vezetőképesség, a titrálás, a zavarosság és a szín automatizált meghatározását egyetlen rendszerben kombinálva, szekvenciális vagy egyidejű elemzéssel. Olyan testreszabott konfigurációk állnak rendelkezésre, melyek megfelelnek bármely laboratórium követelményeinek. Ide tartoznak a különféle alkalmazások megválasztása, a futtatási sorrend megadása, valamint a különféle mintatartók és főzőpoharak integrálása.

  Ha a rendszert az ivóvíz, pH, EC, lúgosság és zavarosság elemzésére konfigurálják, akkor a felhasználó meghatározhatja, hogy az alkalmazásoknak egyszerre vagy egymás után kell-e futniuk. A rendszer lehetővé teszi az egyes mintákon végzett elemzések kiválasztását is.

  Az SP2000 platform speciális konfigurációval rendelkezik az egyes plate-ek pH-mérésére. A manipulátor/robotkar két különálló pH-elektródot tartalmaz, két különböző minta egyidejű pH-mérésére. Az analizátor maximális mintakapacitása legfeljebb 768 minta, elosztva 8 db 96-lyukú lemezen.

  Az alkalmazástól függően a műszer kalibrálása automatikusan beállítható a pontos mérési eredmények meghatározása érdekében. A QC minták és sztenderdek elhelyezhetők a minták között, és a szondák automatikusan kalibrálhatók.

  Az alkalmazástól függően a műszer kalibrálása automatikusan beállítható a pontos mérési eredmények meghatározása érdekében. A QC minták és sztenderdek elhelyezhetők a minták között, és a szondák automatikusan kalibrálhatók.

  A Skalar SP2000 robotanalizátorok rugalmas kialakítása lehetővé teszi különféle alkalmazások kombinációit, például lúgosság, oldott oxigén, vezetőképesség, szín, pH, keménység, zavarosság, titrálás, ionszelektív elektródás (ISE) mérések egy rendszerben.

  RA_6_pH_SP2000_j

  2. Talaj-pH

  A talaj pH-értéke befolyásolja az ásványi anyagok hozzáférhetőségét a növények számára. Minden növény számára van egy bizonyos pH tartomány, amely mellett optimálisan termeszthető vagy termelhető. Emiatt a talajminták esetében leggyakoribb a pH-elemzés. Az elemzési eredmények alapján kiválasztható a legjobb módszer a talajminőség javítására, ami megnöveli a termésmennyiséget és költségcsökkenést eredményez.

  A robotanalizátor konfigurálható a talaj pH-értékének mérésére vízkivonatokban, valamint KCl, CaCl2 vagy más kivonatokban egyaránt. Az eljárás magában foglalja a szonda automatikus kalibrálását és az extrakciós oldatok hozzáadását, az automatikus keverést, a minta ülepítési időket és a mérést. Az analizátor kapacitása legfeljebb 792 mintaedény (50 ml). Rendkívül nagy mintaszám esetén az analizátor két robotkarral konfigurálható, többféle pH-elektróda konfigurációval, összesen 8 elektródáig.

  Tipikus talaj-pH elemzési sorrend:

  Tömegmérés után a mintákat egy állványra helyezzük. Az állványokat átvisszük az analizátorba. Az analizátor extraháló oldatot ad hozzá és az összes mintát összekeveri. Az egyes műveletek között az analizátor leöblíti a szondát. Egy előre meghatározott ülepítési periódus után a mintákat ismét keveri. Az egyes minták pH-értékét megméri, majd kiszámítja és tárolja az egyes minták mért értékeit.

  A pH-elemzés mellett olyan paraméterek mérése is hozzáadható a talaj-pH konfigurációhoz, mint a vezetőképesség (EC).

    

   Az automatizálás lépései:

   • Extrakciós oldat hozzáadása
   • Minta keverése
   • Automatikus szonda kalibrálás
   • Szonda öblítése
   • A pH mérése
   • Eredményszámítás
   RA_7_Talaj_pH_j

   3. Agyag frakció

   A talaj minősítése fontos igény a környezet ellenőrzése, valamint építkezési szempontokból egyaránt. A talaj minősítése számos tényezőtől függ, mint például a nedvességfelszívódás, a zsugorodás vagy duzzadás képessége, a víz visszatartása és a permeabilitása. Ezen tényezők többsége egymástól függetlenül korrelál a talaj szemcseméretével. Az agyagfrakció, a legkisebb frakció (0-2 mikron) nélkülözhetetlen a talajminőség megítélésében. Az agyagfrakciót például az ISO 11277 szerint lehet mérni, ami lehetővé teszi a talaj meghatározott osztályokba sorolását.

   Az elemzést három lépésben végezzük:

   1. A minta lemérése és a frakciók elválasztása
   2. Szerves anyagok és karbonátok eltávolítása
   3. Az agyagfrakció meghatározása

   A Skalar kifejlesztett egy robotanalizátort a fenti folyamat második és harmadik lépésének automatizálására. Ezeknek a lépéseknek az automatizálása különösen fontos a pontosabb értékek meghatározása érdekében.

   Szerves anyagok / karbonátok eltávolítás lépései:

   Mérés után a mintákat egy palackba helyezzük. A palackokat a Skalar SP50 robotanalizátorba helyezzük és vizet adunk hozzá. A mintával ellátott palackokat addig melegíti, amíg a forráspontot el nem éri. A mintát 30 percig forralja. 30 perces melegítés és forralás közben 5 ml hidrogén-peroxidot ad hozzá a szerves anyag eltávolítása érdekében. Ezt követően a mintát lehűti, és ugyanezt a folyamatot végzi el, de most sósavat ad hozzá a karbonátok eltávolítása érdekében. A teljes folyamat során időközönként vizet ad a mintához a túlzott forrás elkerülése miatt.

   Az automatizálás lépései:

   • A karbonátok eltávolítása
   • Szerves anyagok eltávolítása
   • A minta öblítése

   Tipikus agyagfrakció-analízis szekvencia:

   A mintát 500/1000 ml-es mérőhengerbe töltjük. A rendszer, egy Skalar SP2000 robotanalizátor automatikusan adja hozzá a nátrium-pirofoszfát-oldatot, majd desztillált víz hozzáadásával feltölti a szuszpenziót a megfelelő térfogatra. A felhasználó által megadott idő alatt a mintát homogenizálja. Néhány órás ülepedési periódus után a szuszpenzió egy részét egy előre meghatározott mélységben veszik fel a hengerből, és ezt a frakciót a rendszer egy párologtatóedénybe helyezi. Szárítás után a maradék mintát lemérik, és az agyag frakciót a szoftver segítségével kiszámítja.

   Ez az eljárás felügyelet nélkül is elvégezhető, ami lehetővé teszi az éjszakai működést. Ezenkívül lehetséges más frakciók meghatározása is.

   RA_8_Agyag_j

   Szoftver


   A RoboticAccess™ egy rugalmas és multifunkcionális program a Skalar robotanalizátorok vezérléséhez. A minták elemzése során a mért eredményeket feldolgozzuk, és új elemzések készíthetők és ütemezhetők. A jogosulatlan működés és az adatok módosítása érdekében a művelet előtt hozzáférési kódra és jelszóra van szükség.

   A nemzetközi előírásoknak vagy a felhasználó által meghatározott követelményeknek megfelelő alkalmazásfájlok, amelyek az elemzések utasításait is tartalmazzák a szoftverbe integrálhatóak.

   A futtatások könnyen elindíthatók a kívánt alkalmazás kiválasztásával. A mintatáblák egyszerűen létrehozhatóak az egyedi mintaállványok elemzőhöz húzásával. Amikor a mintatábla elkészült és az elemzési sorrend meg lett határozva, a futás elindítható vagy ütemezhető egy másik kezdési időpontra. A futó elemzés állapota követhető a képernyőn, és az eredmények valós időben jelennek meg. A futtatás során lehetőség van prioritásminták hozzáadására vagy a minták kizárására a mérésből.

   Az eredmények kinyomtathatók a felhasználó által definiált nyomtatott jelentésekben, és exportálhatók egy txt, excel vagy LIMS fájlba. A kész futtatások archiválhatók, valamint később biztonsági másolatok készíthetők és visszaállíthatók.

   Az integrált minőség-ellenőrzési szolgáltatások biztosítják a pontos eredményeket és a szükséges előírások maradéktalan betartását. A minőségellenőrzési minták elemezhetők és minőségellenőrzési diagramok készíthetők más értékes statisztikai információkkal együtt. CLP protokollok is beépíthetők, amelyek lehetővé teszik a Robot analizátor automatikus működését, ha túllépik a QC és CLP határértékeket. Ez garantálja a nagyon pontos eredmények előállítását és az automatikus minőség-ellenőrzés elvégzését biztosítva ezzel a robotanalizátor maximális megbízhatóságát.

   BluVision close up_skalar_symetron
   BluVision close up_skalar_symetron
   BluVision close up_skalar_symetron
   BluVision close up_skalar_symetron

   Szakértőnk várja hívását!

   +36 20 591 5914

   info@symetron.hu