SYMETRON-logo-lg

info@symetron.hu | +36 209 565 914

Fókuszban a cukrok és az édesítőszerek!

Cukrok és édesítőszerek kromatográfiás vizsgálata.

Az élelmiszer- és takarmánytermékek globális gyártása és kereskedelme megnehezíti a folyamatos megfigyelést és az ellenőrzést.

Csak az élelmiszerek és az élelmiszer előállításához szükséges nyersanyagok elemzése biztosíthatja a biztonságosan fogyasztható élelmiszereket. Az élelmiszerbiztonság   mára életminőségünk nélkülözhetetlen részévé vált.

Az MN olyan élelmiszeripari alkalmazásokat mutat be, amelyek segítenek a minden napi munkában és biztonságosabbá teszik ételeinket!

symetron_cukrok_dekorkep01

Cukorok és édesítőszerek  vizsgálata élelmiszerekben és italokban

A cukrok a Cn (H2O) n empirikus képletű szénhidrátok csoportjába tartoznak. A cukroknak nevezzük a fruktózt, glükózt, laktózt és más hasonló vegyületeket. A mindennapi életben azonban a cukor kifejezést elsősorban az édes asztali cukorra használják. Ezt a cukrot Európában cukorrépából és más kontinensek cukornádjából állítják elő. Az asztali cukor (finomított cukor) összetétele 99,9% szacharóz, amely glükózból és fruktózból áll.

Köztudott, hogy a magas cukorfogyasztás hozzájárul az olyan súlyos egészségügyi problémákhoz, mint az elhízás, a cukorbetegség és a lyukas fogak, míg a szintetikus édesítőszerek feltételezhetően általában károsak az egészségre.

Gyakran előforduló minták és előkészítésük

1. Esettanulmány

Édesítőszerek vizsgálata italokban, konzervekben vagy palackozott gyümölcs készítményekben

2. Mintaelőkészítés

Mérjen be 5 g homogenizált élelmiszer-mintát egy 50 ml-es normállombikba. Töltse fel a jelig pufferoldattal (4 ml hangyasav 5 liter vízben; pH-értéket állítsa be 4,5-re ~ 12,5 ml trietil-aminnal), alaposan keverje össze, hogy homogén szuszpenziót kapjon, majd kezelje ultrahanggal 15 percig. Helyezze a kapott szuszpenziót egy 50 ml-es centrifuga csőbe, centrifugálja 4000 fordulat / perc sebességgel 10 percig.

 

3. Szilárd fázisú extrakció (SPE) – MN Appl. No. 305220

European Comission, Joint Research Centre, EUR 22727 Report, Geel, Belgium 2007 (see also Wasik, A. et al., J. Chromatogr. A 1157 (2007), 187–196)

Oszlop típusa: CHROMABOND® C18 ec, 6 mL, 1000 mg REF 730015

Oszlop kondicionálása: 3 ml metanol, majd 3 x 2 ml puffer oldat (lásd fent), sose hagyja kiszáradni az oszlopot

Mintaadagolás: 2 x 5 ml minta átvezetése az oszlopon vákuum segítségével (áramlási sebesség 1-2 ml / perc)

Mosás: 3 ml pufferoldat (lásd fent)

Elúció: 2 ml metanol (áramlási sebesség: 1 ml / perc); várjon 10 percet a második 2 ml metanol felvitele előtt (ugyanabban az 5 ml kémcsőben gyűjtjük össze)

Vizsgált vegyületek: aceszulfám; alitame; aszpartám; nátrium-ciklamát (ciklaminsav); dulcin; neotame; neoheszperidin dihidrokalkon; szacharin; szukralóz

A kapott mintát töltsük át egy mintatartóüvegbe, például 1,5 ml-es csavaros nyakú N 9-es, borostyán színű mintatartó, (REF 702284) és N9, kék, szilikon kupakkal, PTFE (REF 702287.1)

Az elkészített mintát ajánlott egy CHROMAFIL® Xtra PET-45/25 fecskendőszűrővel (REF 729220) előszűrni, megtisztítani.

4. Analízis HPLC-vel

1. Cukrok vizsgálata kereskedelmi és házi készítésű almalében

MN Appl. No. 114620

Oszlop: VA 300 / 7,8 NUCLEOGEL® Sugar 810 Ca REF 719570

Bal oldali görbe: kereskedelmi forgalomban kapható almalé

Jobb oldali görbe: házi készítésű almalé

Csúcsok:

  1. szacharóz
  2. fruktóz
  3. glükóz
Cukrok_1_kromatogram

2. Specifikus cukrok meghatározása

MN Appl. No. 122700 S. Dlugosch, Amt für Verbraucherschutz, Mettmann, Németország

Oszlop: EC 250 / 4.6 NUCLEODUR® 100-5 NH2-RP REF 760732.46

 

Csúcsok:

  1. fruktóz
  2. glükóz
  3. szacharóz
  4. turanóz
  5. maltóz
  6. trehalose
  7. melezitose
  8. raffinose / maltotriose
Cukrok_2_kromatogram

3. Kilenc intenzív édesítőszer egyidejű meghatározása élelmiszerekben

MN Appl.  No. 122120

Oszlop: EC 250/3 NUCLEODUR® C18 Pyramid, 5 μm REF 760202.30

Csúcsok: 

  1. Acesulfame-K
  2. Saccharin
  3. Cyclamate
  4. Aspartame
  5. Sucralose
  6. Dulcin
  7. Alitame
  8. Neohesperidinedihydrochalcone 
  9. Neotame
  10. Stevioside
  11. Rebaudioside
Cukrok_3_kromatogram

4. A szteviol-glikozidok elválasztása

MN Appl. No. 125621

Oszlop: EC 150 / 4,6 NUCLEOSHELL® RP 18, 2,7 μm REF 763136.46

Csúcsok: 

  1. RebaudiosideD 
  2. RebaudiosideA 
  3. Stevioside
  4. RebaudiosideF 
  5. RebaudiosideC 
  6. DulcosideA 
  7. Rubusoside
  8. RebaudiosideB 
  9. Steviolbioside
Cukrok_4_kromatogram

A Macherey-Nagel javasolja, hogy használjon védőoszlopokat a fő oszlop védelme érdekében, ami jelentősen növeli az oszlop élettartamát. Az oszlopvédelmi rendszer (REF 718966) alkalmas minden analitikai HPLC oszlopra 1/16″szerelvényekkel!

Lépés  Termék  Kiszerelés  REF 
SPE 

CHROMABOND® C18 ec, 6 mL, 1000 mg 

 

30  730015 
CHROMABOND® vacuum manifold 12 oszlophoz  1  730150 
Szűrés  CHROMAFIL® Xtra PET-45/25 átlátszó szűrők  100  729220 
Mintatartó és kupak  1.5 mL csavaros nyakú N9, barna feliratmezővel, térfogat jelöléssel 100  702284 

Készen összeszerelt N9 csavaros kupakok, kék, középső furattal ellátott  szeptummal (szilikon fehér / PTFE vörös)

100  702287.1 
HPLC 1       
Oszlop  VA 300/7.8 NUCLEOGEL® Sugar 810 Ca  1  719570 
Védőoszlop  CC 30/4 NUCLEOGEL® Sugar 810 Ca  2  719571 
Védőoszlop tartó  CC column holder 30 mm  1  721823 
HPLC 2       
Oszlop  EC 250/4.6 NUCLEODUR® 100-5 NH2-RP  1  760732.46 
Védőoszlop  EC 4/3 NUCLEODUR® 100-5 NH2-RP  3  761953.30 
Védőoszlop tartó  Column Protection System  1  718966 
HPLC 3       
Oszlop  EC 250/3 NUCLEODUR® C18 Pyramid, 5 μm  1  760202.30 
Védőoszlop  EC 4/3 NUCLEODUR® C18 Pyramid, 5 μm  3  761917.30 
Védőoszlop tartó  Column Protection System  1  718966 
HPLC 4       
Oszlop  EC 150/4.6 NUCLEOSHELL® RP 18, 2.7 μm  1  763136.46 
Védőoszlop  EC 4/3 NUCLEOSHELL® RP 18, 2.7 μm  3  763138.30 
Védőoszlop tartó  Column Protection System  1  718966 

Szakértőnk várja hívását!