Fókuszban a cukrok és az édesítőszerek!
Cukrok és édesítőszerek kromatográfiás vizsgálata.
Az élelmiszer- és takarmánytermékek globális gyártása és kereskedelme megnehezíti a folyamatos megfigyelést és az ellenőrzést.
Csak az élelmiszerek és az élelmiszer előállításához szükséges nyersanyagok elemzése biztosíthatja a biztonságosan fogyasztható élelmiszereket. Az élelmiszerbiztonság mára életminőségünk nélkülözhetetlen részévé vált.
Az MN olyan élelmiszeripari alkalmazásokat mutat be, amelyek segítenek a minden napi munkában és biztonságosabbá teszik ételeinket!
Cukorok és édesítőszerek vizsgálata élelmiszerekben és italokban
A cukrok a Cn (H2O) n empirikus képletű szénhidrátok csoportjába tartoznak. A cukroknak nevezzük a fruktózt, glükózt, laktózt és más hasonló vegyületeket. A mindennapi életben azonban a cukor kifejezést elsősorban az édes asztali cukorra használják. Ezt a cukrot Európában cukorrépából és más kontinensek cukornádjából állítják elő. Az asztali cukor (finomított cukor) összetétele 99,9% szacharóz, amely glükózból és fruktózból áll.
Köztudott, hogy a magas cukorfogyasztás hozzájárul az olyan súlyos egészségügyi problémákhoz, mint az elhízás, a cukorbetegség és a lyukas fogak, míg a szintetikus édesítőszerek feltételezhetően általában károsak az egészségre.
Gyakran előforduló minták és előkészítésük
1. Esettanulmány
Édesítőszerek vizsgálata italokban, konzervekben vagy palackozott gyümölcs készítményekben
2. Mintaelőkészítés
Mérjen be 5 g homogenizált élelmiszer-mintát egy 50 ml-es normállombikba. Töltse fel a jelig pufferoldattal (4 ml hangyasav 5 liter vízben; pH-értéket állítsa be 4,5-re ~ 12,5 ml trietil-aminnal), alaposan keverje össze, hogy homogén szuszpenziót kapjon, majd kezelje ultrahanggal 15 percig. Helyezze a kapott szuszpenziót egy 50 ml-es centrifuga csőbe, centrifugálja 4000 fordulat / perc sebességgel 10 percig.
3. Szilárd fázisú extrakció (SPE) – MN Appl. No. 305220
European Comission, Joint Research Centre, EUR 22727 Report, Geel, Belgium 2007 (see also Wasik, A. et al., J. Chromatogr. A 1157 (2007), 187–196)
Oszlop típusa: CHROMABOND® C18 ec, 6 mL, 1000 mg REF 730015
Oszlop kondicionálása: 3 ml metanol, majd 3 x 2 ml puffer oldat (lásd fent), sose hagyja kiszáradni az oszlopot
Mintaadagolás: 2 x 5 ml minta átvezetése az oszlopon vákuum segítségével (áramlási sebesség 1-2 ml / perc)
Mosás: 3 ml pufferoldat (lásd fent)
Elúció: 2 ml metanol (áramlási sebesség: 1 ml / perc); várjon 10 percet a második 2 ml metanol felvitele előtt (ugyanabban az 5 ml kémcsőben gyűjtjük össze)
Vizsgált vegyületek: aceszulfám; alitame; aszpartám; nátrium-ciklamát (ciklaminsav); dulcin; neotame; neoheszperidin dihidrokalkon; szacharin; szukralóz
A kapott mintát töltsük át egy mintatartóüvegbe, például 1,5 ml-es csavaros nyakú N 9-es, borostyán színű mintatartó, (REF 702284) és N9, kék, szilikon kupakkal, PTFE (REF 702287.1)
Az elkészített mintát ajánlott egy CHROMAFIL® Xtra PET-45/25 fecskendőszűrővel (REF 729220) előszűrni, megtisztítani.
4. Analízis HPLC-vel
1. Cukrok vizsgálata kereskedelmi és házi készítésű almalében
MN Appl. No. 114620
Oszlop: VA 300 / 7,8 NUCLEOGEL® Sugar 810 Ca REF 719570
Bal oldali görbe: kereskedelmi forgalomban kapható almalé
Jobb oldali görbe: házi készítésű almalé
Csúcsok:
- szacharóz
- fruktóz
- glükóz
2. Specifikus cukrok meghatározása
MN Appl. No. 122700 S. Dlugosch, Amt für Verbraucherschutz, Mettmann, Németország
Oszlop: EC 250 / 4.6 NUCLEODUR® 100-5 NH2-RP REF 760732.46
Csúcsok:
- fruktóz
- glükóz
- szacharóz
- turanóz
- maltóz
- trehalose
- melezitose
- raffinose / maltotriose
3. Kilenc intenzív édesítőszer egyidejű meghatározása élelmiszerekben
MN Appl. No. 122120
Oszlop: EC 250/3 NUCLEODUR® C18 Pyramid, 5 μm REF 760202.30
Csúcsok:
- Acesulfame-K
- Saccharin
- Cyclamate
- Aspartame
- Sucralose
- Dulcin
- Alitame
- Neohesperidinedihydrochalcone
- Neotame
- Stevioside
- Rebaudioside
4. A szteviol-glikozidok elválasztása
MN Appl. No. 125621
Oszlop: EC 150 / 4,6 NUCLEOSHELL® RP 18, 2,7 μm REF 763136.46
Csúcsok:
- RebaudiosideD
- RebaudiosideA
- Stevioside
- RebaudiosideF
- RebaudiosideC
- DulcosideA
- Rubusoside
- RebaudiosideB
- Steviolbioside
A Macherey-Nagel javasolja, hogy használjon védőoszlopokat a fő oszlop védelme érdekében, ami jelentősen növeli az oszlop élettartamát. Az oszlopvédelmi rendszer (REF 718966) alkalmas minden analitikai HPLC oszlopra 1/16″szerelvényekkel!
Lépés | Termék | Kiszerelés | REF |
SPE |
CHROMABOND® C18 ec, 6 mL, 1000 mg
|
30 | 730015 |
CHROMABOND® vacuum manifold 12 oszlophoz | 1 | 730150 | |
Szűrés | CHROMAFIL® Xtra PET-45/25 átlátszó szűrők | 100 | 729220 |
Mintatartó és kupak | 1.5 mL csavaros nyakú N9, barna feliratmezővel, térfogat jelöléssel | 100 | 702284 |
Készen összeszerelt N9 csavaros kupakok, kék, középső furattal ellátott szeptummal (szilikon fehér / PTFE vörös) |
100 | 702287.1 | |
HPLC 1 | |||
Oszlop | VA 300/7.8 NUCLEOGEL® Sugar 810 Ca | 1 | 719570 |
Védőoszlop | CC 30/4 NUCLEOGEL® Sugar 810 Ca | 2 | 719571 |
Védőoszlop tartó | CC column holder 30 mm | 1 | 721823 |
HPLC 2 | |||
Oszlop | EC 250/4.6 NUCLEODUR® 100-5 NH2-RP | 1 | 760732.46 |
Védőoszlop | EC 4/3 NUCLEODUR® 100-5 NH2-RP | 3 | 761953.30 |
Védőoszlop tartó | Column Protection System | 1 | 718966 |
HPLC 3 | |||
Oszlop | EC 250/3 NUCLEODUR® C18 Pyramid, 5 μm | 1 | 760202.30 |
Védőoszlop | EC 4/3 NUCLEODUR® C18 Pyramid, 5 μm | 3 | 761917.30 |
Védőoszlop tartó | Column Protection System | 1 | 718966 |
HPLC 4 | |||
Oszlop | EC 150/4.6 NUCLEOSHELL® RP 18, 2.7 μm | 1 | 763136.46 |
Védőoszlop | EC 4/3 NUCLEOSHELL® RP 18, 2.7 μm | 3 | 763138.30 |
Védőoszlop tartó | Column Protection System | 1 | 718966 |
Szakértőnk várja hívását!